Sassenheim, Park Overteylingen

Land: Nederland
Plaats: Sassenheim
Projectnaam: Park Overteylingen
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Van Rhijn bouw BV (KATWIJK ZH)
Architect:
KVDK Architecten BNA (NOORDWIJK ZH)

« Terug naar het overzicht
Diversiteit is een van de uitgangspunten van Ruud van der Kroft van KVDK Architecten uit Noordwijk bij het ontwerp van Park Overteylingen. Een kleinschalige wijk in Sassenheim met veel variatie en geïnspireerd op de Sassenheimse architectuur van weleer. Volgens de architect bepaalt materialisatie voor een belangrijk deel de beleving. Dat geldt óók voor de aluminium detaillering in de vorm van aluminium muurafdekkappen, balusters, dakranden en waterslagen. De architect stipt terloops enkele praktische voordelen van aluminium detaillering aan.

ALUMINIUM DETAILLERING ZORGT VOOR EEN RUSTIGER GEVELBEELD

De vijftigplussers onder ons kennen de typische middenstandswijken van de jaren zeventig van de vorige eeuw maar al te goed. Uniforme rijtjeshuizen op vaak dezelfde perceeloppervlakte en voortuintjes die alleen in onderhoud van elkaar waren te onderscheiden. Destijds was dat de gewoonste zaak van de wereld. Nu kom je er niet meer mee weg. Diversiteit luidt het credo. En sommigen gaan daar nog een stap verder in. In het geval van architect Ruud van der Kroft van KVDK Architecten uit Noordwijk een forse stap.

Slot Teylingen

Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp van Park Overteylingen in Sassenheim. Een nieuwe, groene wijk in Sassenheim, die zijn naam ontleent aan Slot Teylingen dat in de dertiende eeuw gebouwd werd in het huidige buurtschap Teijlingen. Wat nu resteert is een ruïne, een stille getuige van eeuwenlange lokale geschiedenis. Park Overteylingen maakt nieuwe geschiedenis. Deze kleinschalige wijk bestaat uit 130 gevarieerde woningen en appartementen, variërend van starterswoningen, vrijstaande woningen en eengezinswoningen tot tweeonder-één-kapwoningen en meerlaagse appartementengebouwen.

Gebiedsontwikkeling

“Het plan is er een uit eigen koker”, vertelt Ruud van der Kroft. “Ik kende een bollenhandelaar uit dat gebied, een soort restgebied. De gemeente zag het wel zitten om dit gebied te ontwikkelen. Met Timpaan, een gebiedsontwikkelaar en Van Rhijn Bouw is een intensieve samenwerking aangegaan om daar ook invulling aan te geven. Het bijzondere is dat de kinderen van de bollenboer nu in de nieuwe wijk wonen.

Beukenhaag

Volgens Van der Kroft is het plan geïnspireerd op de rijkgedetailleerde Sassenheimse architectuur van weleer. Het sluit daardoor naadloos aan op de bestaande wijk. “Het groene karakter is behouden gebleven. Een bijzondere beukenhaag van misschien wel tweehonderd jaar oud, loopt als een ruggengraat dwars door de wijk. Hoewel er voldoende variatie is in bouw, waardoor er ruimte is voor verschillende doelgroepen, is er een herkenbare eenheid in architectuur.

Metselwerk

Verschillende soorten metselwerk benadrukken de veelzijdigheid. Of beter: het zorgt voor een aangename afwisseling in beleving. Een enorm verschil met de eentonigheid van de grote middenstandswijken uit de jaren zeventig. Diverse ontwerpen in Park Overteylingen zijn zelfs klassiek te noemen. Sommige woningen doen denken aan de jaren dertig architectuur uit de vorige eeuw. Dat geldt voor de vrijstaande villa’s en hoekwoningen. Elk blok heeft een eigen identiteit. De kleinschaligheid van de wijk – of misschien wel intimiteit – wordt mede gevoed doordat de wijk slechts één ontsluiting heeft. “Hierdoor ontstaat er een gevoel van saamhorigheid”, zegt Van der Kroft. “De wijk is een soort community. Zonder naar binnen te zijn gekeerd overigens. De wijk is transparant van opzet. Het is mijn ambitie om zo te ontwerpen dat het prettig is voor de mensen die er wonen. Als architect is dat voor mij nog het meest bevredigend.

Aluminium detaillering

Materialisatie bepaalt voor een belangrijk deel de beleving. Of de esthetische uitstraling van een gebouw. In het geval van aluminium detaillering komt daar nog een functioneel aspect bij. Van der Kroft heeft bewust gekozen voor aluminium muurafdekkappen, al dan niet voorzien van blind bevestigde aluminium balusters: “Mede vanwege de goede isolatie, afwatering en uitstraling. Daarnaast hebben we aluminium dakranden toegepast. Deze gaan een mooie confrontatie aan met de verschillende kleuren gevelsteen. In andere gevallen zorgen de aluminium dakranden voor een verbinding tussen hout en steen. Op de erkers van onder meer de vrijstaande villa’s en de hoekwoningen zijn de dakranden uitgevoerd in de kleur van de gevelsteen. Dat geldt ook voor de aluminium waterslagen. Dat zorgt voor een rustiger beeld. Een groot voordeel van toepassing van aluminium muurkappen, dakranden en waterslagen is dat de afwatering goed geregeld is. Er ontstaan geen ontsierende lekstrepen op de gevel."