Aluminium als duurzaam bouwmateriaal

Aluminium als duurzaam bouwmateriaal

3 maart 2020
Terug naar het overzicht

Aluminium bindt zich sterk met zuurstof, waardoor er zich binnen een milliseconde een afsluitende oxidehuid vormt. Het materiaal is daardoor ondoordringbaar voor zuurstof. Aluminium oxideert daardoor niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld staal dat een doordringbare oxidehuid heeft. Hierdoor treedt roestvorming op. Roval Aluminium gebruikt voor haar producten gerecycled aluminium. Dit houdt in dat het recyclen van aluminium slechts vijf procent kost van het produceren van nieuw aluminium. De energie die nodig is voor het recyclen van staal is ongeveer gelijk aan die voor de productie van nieuw staal. Omdat gerecycled aluminium zijn kwaliteit behoudt, is de restwaarde groot. 

Dat maakt het aantrekkelijk om aluminium te scheiden. In totaal blijft maar liefst 95% van gebruikt bouwaluminium in de kringloop. Ook het geringe gewicht van aluminium draagt bij aan het terugdringen van de CO2-emissie. De transportdruk is immers lager, omdat er grotere hoeveelheden in één keer kunnen worden vervoerd. Aluminium als materiaal, maar ook vele aluminium bouwproducten kunnen hergebruikt worden. Dit maakt gebruikt aluminium een cradle-to-cradle-product bij uitstek.

Duurzame voordelen van aluminium

In vergelijking met andere bouwmaterialen heeft aluminium detaillering met de bouwproducten van Roval een aantal grote voordelen. Aluminium is onderhoudsarm. Anders is dit voor andere materialen zoals hout, dat binnen de levencyclus bijvoorbeeld meerdere malen overgeschilderd moet worden. Bovendien gaat aluminium langer mee; de vervangbaarsheidssnelheid ligt beduidend lager. Ook wat betreft vormbaarheid scoort aluminium hoog op het gebied van duurzaamheid. Staal heeft veel meer lassamenstellingen nodig om een bepaalde detaillering te bereiken. Ook dit is van invloed op de CO2-uitstoot. 

Aluminium extrusieprofielen geven de ontwerper bovendien meer vormvrijheid, omdat Roval in de voorbewerking al voorzieningen treft voor functies voor bijvoorbeeld montage (zoals boorgaten). Daarnaast levert Roval Aluminium gemoffeld en geanodiseerde aluminium detaillering. Zowel het moffelen (aanbrengen van een beschermende poedercoating in elke gewenst RAL-kleur) en het anodiseren (het via elektronische weg aanbrengen van een beschermende oxidelaag) komen de duurzaamheid ten goede.

Meer informatie of vragen?
Neem contact met ons op

We staan u graag te woord. Meer informatie vindt u op onze contact pagina.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief