Utrecht, Winkelcentrum Terwijde

Land: Nederland
Plaats: Utrecht
Projectnaam: Winkelcentrum Terwijde
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woning- en utiliteitsbouw

Aannemer:
Smit's Bouwbedrijf BV (BEVERWIJK)
Architect:
Ponec De Winter BV (AMSTERDAM)

« Terug naar het overzicht

Nieuwe Utrechtse Winkelcentrum met daarboven appartementen.
Met veel aandacht voor functionaliteit van het complex, kleurstelling en materialisatie.
Om de eenheid in reclame-uitingen te bewaren zijn boven de winkelpuien aluminium designpanelen aangebracht.

DESIGNPANELEN ALS ALUMINIUM SCHILDERIJTJES

Je hebt een weiland en daar moet je wat mee. Dat is wat kort door de bocht, maar feitelijk komt het hier wel op neer. De nieuwbouw van Winkelcentrum Terwijde in Utrecht, Leidsche Rijn met zo’n veertig winkels, horecagelegenheden, appartementen en parkeergelegenheid vond plaats in voormalig landbouwgebied, waardoor de architect zelf de context moest creëren. Het totale project, dat goed aansluit op de laagbouw in de omgeving, omvat diverse blokken, waarvan twee blokken met huurwoningen met daaronder winkels ontworpen zijn door Dana Ponec en Katja de Winter van het Amsterdamse architectenbureau Ponec De Winter. Veel aandacht is besteed aan de functionaliteit van het complex, kleurstelling in combinatie met lichtinval en materialisatie, zoals de toepassing van een lichte en roodbruine gevelsteen en aluminium detailleringen.

Fris optimisme

“Het is een gezellig buurtcentrum geworden met een fris optimisme”, zegt Dana Ponec over het project. “Door goede samenwerking met de architecten van de andere blokken is er een eenduidig ensemble ontstaan, waarbij de menselijke maat voortdurend zichtbaar is.” De huurappartementen boven de winkels zijn levensloopbestendig van opzet en – met het oog op de toekomst – vrij indeelbaar doordat tussenwanden relatief eenvoudig te verplaatsen zijn. Hierdoor zijn de appartementen zeer geschikt voor alle levensfasen.

Balkons

Opvallend aan de appartementsblokken die Dana Ponec heeft ontworpen zijn de lichte gevelsteen en de diversiteit aan buitenruimtes: balkons die iets uit de gevel steken met een gemetselde borstwering en enigszins in de gevel teruggetrokken buitenruimtes die afgesloten zijn met een aluminium hekwerk. Deze buitenruimtes zijn zodanig ontworpen dat ze voldoende privacy bieden. Maar niet alleen dat. Dana Ponec beschouwt die buitenruimtes echt als buitenkamer, omdat er een diagonale zichtverbinding is van binnen naar buiten en andersom. Bijzonder detail vormt de robuuste betonnen dakrand, de heel duidelijk de gevel beëindigt.

Licht

Ook de relatief grote raampartijen zijn opmerkelijk. Niet alleen zorgen ze voor veel invallend licht, maar ook voor een transparant gevelbeeld. Licht speelt sowieso een belangrijke rol in het ontwerp van Ponec: “Door de iets uitstekende balkons in combinatie met de lichte gevelsteen ontstaat er een aangename schaduwwerking. De lichte baksteen, gecombineerd met een roodbruine gevelsteen is in het gehele winkelcentrum toegepast om een eenduidige samenhang te realiseren.”

Aluminium

Eenduidigheid wordt tot in detail doorgevoerd, want zo zijn boven de winkelpuien aluminium designpanelen aangebracht, waarop de winkeliers hun reclame-uitingen kwijt kunnen. Zo ontstaat er geen wildgroei van reclameboodschappen. Integendeel, het zijn volgens de architect schilderijtjes geworden. Boven deze aluminium zetwerkpanelen bevinden zich geperforeerde aluminium platen die voor een natuurlijke ventilatie zorgen. Aluminium is ook terug te vinden op de gemetselde borstwering van de balkons in de vorm van aluminium muurafdekkappen met aluminium balusters en bij de vensters, waar aluminium waterslagen zijn toegepast. Dana Ponec zegt een voorkeur te hebben voor natuurlijke materialen, zoals de gemetselde baksteen en het aluminium. “Bovendien”, zo zegt ze “hebben we hier heel goed het aluminium kunnen toepassen op een manier die ondergeschikt is aan de uitstraling van het gebouw. En dat is ook een kwaliteit van aluminium.” Ondergeschikt is in de optiek van de architect niet hetzelfde als bescheiden: “Want dan doe je aluminium tekort. Aluminium is vormbaar. Je kunt het heel goed naar je hand zetten.”