Overloon, Vakantiewoningen De Vers

Land: Nederland
Plaats: Overloon
Projectnaam: Vakantiewoningen De Vers
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Architect:
Quadrant Architecten VOF (ZEVENBERGEN)
Ramen / Deuren fabrikant:
Alpro BV (VALKENSWAARD)

« Terug naar het overzicht

Uitbreiding vakantiepark Landal De Vers met 37 nieuwe bungalows. Met mooie en onderhoudsarme aluminium detailleringen.

DUURZAAM ALUMINIUM IN EEN DUURZAME OMGEVING

De omgeving van Overloon heeft veel te bieden. Het dorp, dat valt onder de gemeente Boxmeer, ligt niet ver van Duitsland, in het oosten van Brabant dicht tegen Limburg aan. Een bosrijke omgeving met tal van fiets- en wandelpaden, een dierentuin, een fraai meer en natuurlijk het oorlogsmuseum. Overloon is in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest. Een jaar na de oorlog is het Oorlogsmuseum er gekomen ter nagedachtenis aan de Slag om Overloon.

En bij een omgeving die veel aan natuurschoon en culturele bezienswaardigheden te bieden heeft, hoort natuurlijk een recreatiepark. Wil je volop van al dat moois kunnen genieten, dan moet je er natuurlijk minimaal een paar dagen verblijven. Het recreatiepark Landal De Vers bestaat al vele jaren, maar heeft de afgelopen jaren een behoorlijke verandering ondergaan doordat er flink wat recreatiewoningen zijn bijgekomen. Woningen in een traditionele, enigszins nostalgische stijl. Verantwoordelijk architect is Wim van Oorschot van Quadrant Architecten uit het Brabantse Zevenbergen.

Kwaliteitsimpuls

“Het park had een kwaliteitsimpuls nodig”, licht Van Oorschot toe. “Naast deze nieuwe huisjes is er ook een nieuw zwembad gerealiseerd.” Wim van Oorschot heeft behalve de nieuwe recreatiewoningen ook het stedenbouwkundig plan ontworpen. Kenmerkend daarvoor is de rustieke situering van de woningen die bereikbaar zijn via een door het boomrijke park meanderende weg, waaraan diverse kleine rotondes liggen. Hieromheen zijn de woningen als een soort hofjes gebouwd, waardoor er veel privacy is én waarbij er ook rekening is gehouden met de zon. Van Oorschot heeft zoveel mogelijk variatie willen aanbrengen in de recreatiewoningen, die allemaal opgebouwd zijn rondom eenzelfde vaste bouwkundige kern. Maar daar houdt de vergelijking wel zo’n beetje op. De woningen verschillen in grootte: van zes-, acht- en tienpersoons huisjes en, de grootste, die aan twaalf personen plaats biedt. Er is veel variatie in kleurgebruik, zonder dat dit storend is. Zwarte dakpannen worden afgewisseld met rode dakpannen, het metselwerk varieert van rood en oranje en sommige bungalows zijn afgewerkt met wit of grijs keimwerk.

Duurzaam aluminium

Ook wat betreft materialisatie heeft de architect gekozen voor variatie. Zo is hier en daar eterniet toegepast als gevelbekleding, die nauwelijks is te onderscheiden van hout. “Duurzame en onderhoudsarme materialen”, zegt Van Oorschot. “Dat is ook de reden waarom ik heb gekozen voor aluminium detaillering, die terug te vinden is in de dakrandafwerking, waar muurafdekkappen zijn toegepast. Tevens is bij sommige bungalows aluminium zetwerk gebruikt in de vorm van schrijnbalken en zijn diverse ramen gedetailleerd met aluminium dagkanten en waterslagen. Groot voordeel is dat aluminium nauwelijks onderhoud behoeft en het geen afbreuk doet aan de nostalgische uitstraling. Integendeel, ook voor de gevelluiken, die appelleren aan de boerderijachtige uitstraling, is gebruikgemaakt van aluminium.”

En daar is Wim van Oorschot uitstekend in geslaagd: door het slim toepassen van moderne materialen heeft hij de nostalgische sfeer prima weten te behouden. Het totale ontwerp van de 37 nieuwe vakantiebungalows past daarom naadloos in de omgeving.