Budel, Renovatie 69 woningen

Land: Nederland
Plaats: Budel
Projectnaam: Renovatie 69 woningen
Type bouw: Renovatie
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Coopmans Lutters BV (DEURNE)
Architect:
De Loods architecten en adviseurs BV (AARLE-RIXTEL)
Woningbouwvereniging:
WoCom (SOMEREN)

« Terug naar het overzicht

Complete gevelrenovatie van 69 woningen met duurzame aluminium oplossingen in de vorm van waterslagen, dagkantprofielen, doorvalbeveiliging en zetwerk boven deuren en kozijnen.

“VOORLIEFDE VOOR MATERIALEN ZOALS ALUMINIUM”

Nog meer dan bij nieuwbouw heb je bij renovatie te maken met de bestaande toestand. De woningen zijn bewoond, de kaders liggen er al, de structuren zijn bekend. En zeker daar waar het om woningbouw gaat, wil de opdrachtgever dat een en ander binnen een gelimiteerd budget en zo energiezuinig mogelijk gerealiseerd wordt. Het beperkt enerzijds je ontwerpvrijheid als architect maar levert anderzijds een uitdaging.

Volgens Oscar Sunier van De Loods Architecten en Adviseurs, dat naast nieuwbouw gespecialiseerd is in renovatie, is het voor de architect beslist geen mindere maar vooral een andere uitdaging. Daarmee doelt hij op de renovatie van 69 woningen in Budel. “Het vergt een ander soort creativiteit”, zegt Sunier “maar wel een die ertoe heeft geleid dat de bewoners én opdrachtgever uitermate tevreden zijn over het resultaat.” De woningen waren ook wel aan een opknapbeurt toe. Niet alleen wat uitstraling betreft maar ook op het gebied van duurzaamheid viel een en ander te winnen.

Aluminium in gevelbeeld

Het grotendeels vernieuwen van de voor- en achtergevel van de 69 woningen gaf aanleiding voor het creëren van een totaal nieuw gevelbeeld. Sunier wilde ‘iets’ doen met de horizontale structuur van de rijtjeswoningen. Daarom heeft hij gekozen voor een horizontale accentuering door middel van het aanbrengen van doorlopende geïsoleerde borstwering voorzien van steenstrips met daarboven afwisselend kozijnen en gepotdekselde Eternit sidings. De stroken bruin of paarsrood gemêleerde steenstrips, afhankelijk van het huizenblok, komen enigszins uit de gevel naar voren. Ze zijn aan zowel de boven- als aan de onderzijde voorzien van aluminium maatwerk. Aan de bovenzijde zijn over de volle breedte aluminium gezette waterslagen toegepast. Er is sowieso opvallend veel aluminium detaillering terug te vinden in de gerenoveerde woningen. Zo zijn de beweegbare ramen op de verdieping voorzien van aluminium doorvalbeveiliging (op de dag) en zijn de fraaie bakgoten uitgevoerd in aluminium. Maatwerkoplossingen in de vorm van dagkanten zijn terug te vinden in de verzonken kozijnen.

Onderhoud

Een opvallende keuze voor een renovatieproject dat zeer strak gebudgetteerd was? “Nee”, zegt de architect daarover. “Belangrijk is het onderhoudsaspect en dan is aluminium een logische keuze. Daarnaast heb ik een voorliefde voor materialen als aluminium. Je kunt er fijnzinnig mee detailleren, het laat zich makkelijk zetten en het vergt, zoals gezegd minder onderhoud.” De 69 gerenoveerde woningen in Budel kenmerken zich door nog een aantal opvallende ingrepen. Bewoners konden kiezen voor de kleur van de deur. Men had de keuze uit drie verschillende kleuren die passen bij de kleur van de steenstrips. In de situatie zijn deze per bouwblok om en om verschillend. De verschillende deurkleuren zorgen voor een prettige dynamiek in het gevelbeeld. Doordat het bestaande metselwerk ter plaatse van de begane grond in dezelfde kleur is gekeimd als de Eternit sidings, ontstaan rust en samenhang. De lichte kleuren geven de woningen bovendien een vriendelijke uitstraling.

Een ander opvallend aspect als gevolg van de renovatieslag is dat de woningen zijn voorzien van veel betere isolatie. En dat merken de bewoners vooral in de portemonnee. In alle opzichten een geslaagd renovatieproject: duurzaam, mooi en functioneel.